Vespa Piaggio, scuter legenda: 70 de ani

Vespa Piaggio, scuter legenda: 70 de ani

Scuterul italian cel mai cunoscut, Vespa de la Piaggio, a implinit 70 de ani de existenta in 2016. Considerat un simbol nu doar al tehnicii ci si al evolutiei culturale, un drapel, un monument, Piaggio a lansat un design unic in epoca, a intrat in filme, romane, calatorii, in aventurile de amor ale celor care faceau naveta la oras, in vietile si visele multor generatii.

„Era masina noastra, doar ca pe doua roti. Mergeam cu ea la mare sau urcam dealurile, era o placere sa ii simti motorul. Nu se strica niciodata”, isi aminteste Renzo Badalassi, 76 de ani de viata din care 20 petrecuti in fabricile care produceau scuterele la Pontedera (Pisa) si alti 10 ani de activitate sindicala. „Am intrat in fabrica in calitate de muncitor, la 21 de ani, in 1960. Erau vremuri grele cu paznicii care ne controlau activitatea in permanenta. Baile nu aveau usi adevarate. Erau ca intrarile in celebrele saloon din filmele western. Paznicii intrau si, daca te vedeau ca citesti vreun ziar, te pedepseau. Ca sa obtinem usi normale la bai si sa pretindem ceea ce azi numim privacy si care de fapt e doar un semn de respect fata de intimitatea celuilalt, a trebuit sa negociem ani de zile. La fel pentru a avea chiuvete, hartie igienica si cantina”. Fondata la Genova in 1884 de catre Rinaldo Piaggio, compania Piaggio s-a dedicat initial amenajarii iahturilor de lux, ulterior extinzandu-si activitatea in constructia de vagoane feroviare, masini pentru transport marfa, autocare de lux si motoare, tramvaie si caroserii speciale pentru autocamioane. Primul Razboi Mondial a determinat o noua diversificare in productia grupului Piaggio care va face remarcate activitatile sale pentru mult timp.

Compania a demarat productia de avioane si hidroavioane, dar si achizitia si constructia de noi fabrici. In 1917, Piaggio achizitioneaza o noua fabrica in Pisa si, patru ani mai tarziu, o mica fabrica la Pontedera, care initial a fost centrul de productie aeronautica (elice, motoare si avioane complete, inclusiv ultra-modernul Piaggio P 108, in versiunea pentru pasageri si bombardier). Inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Piaggio era unul dintre producatorii de avioane de top din Italia. Din acest motiv, fabricile Piaggio erau considerate obiective militare strategice, iar fabricile Piaggio din Genova, Finale Ligure si Pontedera au fost grav avariate in timpul razboiului. Fiii lui Rinaldo Piaggio – Enrico si Armando – au gandit procesul de reincepere a productiei industriale imediat dupa razboi. Cea mai dificila sarcina i-a revenit lui Enrico, care era responsabil de reconstructia fabricii de la Pontedera. El a reusit recuperarea unei parti din utilajele transferate la Biella, in Piemonte. Enrico a pus accent pe o schimbare industriala radicala si pe mobilitatea individuala a unei tari care isi „revenea” dupa razboi. A dat curs intuitiei sale si a realizat un vehicul destinat sa devina extrem de celebru, datorita designului extraordinar realizat de inginerul aeronautic si inventatorul Corradino D’Ascanio.

In spatele acestui succes mondial (18 milioane de exemplare produse) se afla creierele si mainile unor generatii intregi de muncitori si functionari. „Suntem mandri ca am lucrat in Officina Uno”, povesteste Fabio Bagagli, 75 de ani, pensionar. „Stiti ce le spuneau mamele fiicelor lor dupa razboi? Lucreaza la Piaggio. Marita-te cu el!” Adica are un loc de munca sigur, un statut. Fabrica a fost pentru noi un port. Un alt inceput de drum si un camin. Veneam de la tara, intram in fabrica si intai lucram la piese, ucenici, pana invatam o meserie. Vespa era un vis si o dorinta si pentru noi. Puneam bani de-o parte sa ne-o cumparam. Ca muncitori in fabrica unde se producea aveam o mica reducere. Era un scuter solid si curat. Pe motocicleta te murdareai, pe Vespa Piaggio mergeai imbracat elegant”. Doua versiuni ale Vespa 98 cmc au inceput sa fie comercializate: versiunea „normala” care costa 55.000 de lire si versiunea “de lux”, dotata cu vitezometru, pedala laterala si cauciucuri cu margine alba, la pretul de 61.000 de lire. Producatorii si expertii de piata erau impartiti: pe de-o parte, cei care considerau Vespa realizarea unei idei geniale si, pe de alta parte, scepticii.
Dificultatile initiale il determina pe Enrico Piaggio sa ofere drepturile pentru distribuirea Vespa contelui Parodi, producatorul motocicletelor Guzzi. Insa contele Parodi refuza orice colaborare, considerand ca Vespa va fi un esec. Astfel, scuterul a fost comercializat initial in reteaua Lancia. In ultimele luni ale anului 1947, productia explodeaza, iar in anul 1948 a fost lansata Vespa 125, un model mai mare care se va afirma rapid ca succesoare a primei Vespa 98.
Mersul cu Vespa era sinonim cu libertatea, exploatarea agila a spatiului si cu stabilire rapida de relatii sociale. Vespa a devenit simbol al unui tip de lifestyle care a marcat perioada respectiva: in cinema, literatura si publicitate, Vespa a aparut de nenumarate ori alaturi de cele mai semnificative simboluri ale unei societati in schimbare.
In prezent, Grupul Piaggio este al patrulea producator mondial de motociclete si detine sase branduri de scutere si motociclete: Piaggio, Gilera, Vespa, Derbi, Aprilia si Moto Guzzi. Sub marca Piaggio sunt comercializate 13 modele, cu cilindri de la 49 cmc pana la 500 cmc: Beverly Cruiser, Beverly Tourer, Carnaby, Fly, Liberty, Liberty S, MP3, NRG Power, X7, Typhoon, XEvo, Zip si Zip SP, in peste 40 de versiuni.

 

Sursa: www.orizonturiculturale.ro