Vespa – 70 de ani de popularitate

Vespa – 70 de ani de popularitate

Rata sau viespe? Brandul Vespa este detinut de Piaggio care exista de aproape 130 de ani. Initial o mica fabrica de cherestea, in ajunul primului razboi mondial, Piaggio a inceput sa produca avioane militare. Totul a parut ca se prabuseste (la propriu) dupa ce fabrica lor de la Pontedera a fost bombardata de aliati in timpul celui de al doilea razboi mondial, iar Enrico Piaggio, mostenitorul brandului, a decis sa se concentreze pe crearea unui vehicul ieftin si compact – ieftin pentru a putea fi cumparat de locuitorii unei tari saracite de conflict armat si compact pentru a se potrivi cu specificul stradutelor inguste ale oraselor italienesti. Initial, modelul a fost creat sub numele de Paperino (Donald Duck in limba italiana) dar Enrico Piaggio nu a agreat designul si a cerut inginerului aeronautic Corradino D’Ascanio sa il refaca. Un lucru interesant este ca acesta detesta motocicletele deoarece le considera prea mari, lipsite de confort si ca murdaresc hainele pilotului – unul dintre obiectivele acestuia a fost crearea unui vehicul pe 2 roti care sa garanteze pastrarea curata a hainelor. Pana la productia in serie, Piaggio a renuntat la denumirea de Paperino deoarece a considerat ca seamana mai putin cu o rata, ci mai degraba cu o viespe (Vespa in italiana) mai ales prin prisma sunetului scos de motor. Restul e istorie.

Miss Hepburn si The Who Inca de la inceputurile productiei, Vespa a fost marketata femeilor si tinerilor profesionisti din pricina faptului ca nu te murdaresti conducand. Prima reclama la scutere infatisa o femeie independenta mergand la serviciu pe un Vespa, iar mesajul s-a potrivit de minune cu “spiritul veacului” deoarece in 1946 italiencele au votat pentru prima data in istoria tarii. Pe parcursul urmatorilor 20 de ani Vespa a devenit un cult romantic. Chiar si limba italiana s-a imbogatit cu verbul vespare care inseamna “sa mergi undeva pe o Vespa”. Cu toate astea, faima internationala a pornit in 1953 o data cu lansarea filmului Roman Holiday – actrita Audrey Hepburn tinandu-se strans de talia lui Gregory Peck pe o Vespa prin Roma a rezonat cu publicul larg, iar vanzarile scuterelor au explodat. 25 de ani mai tarziu, filmul Quadrophenia regizat de Franc Roddam si produs de faimoasa trupa The Who infatisa grupul denumit Mods (provenit de la cuvantul the Modernists), tineri ferchezuiti care conduc scutere italienesti – unul dintre personaje, Ace Face, interpretat de cantaretul Sting, era vazut conducand un scuter Vespa personalizat cu faruri supradimensionate. Din nou, industria filmului si-a declarat dragostea pentru scutere Vespa.

Star-Power Vespa ramane si in ziua de azi unul dintre cele mai iubite modele de scutere, iar starurile internationale par sa le adore. George Clooney, Paris Hilton (un vespa roz), Michael Scumacher, Brad Pitt, Emma Watson, Hugh Jackman, Jeremy Clarkson, Mickey Rourke, Paul Rudd, Lady Gaga, Leonardo DeCaprio si Jamie Oliver sunt doar cateva dintre vedetele care detin si folosesc un scuter Vespa. Observati cat de diversa este lista de mai sus si veti intelege ca Vespa este un brand foarte versatil, potrivit oricui. Daca ne uitam pe site-ul ATVRom la sectiunea scutere Vespa putem trage concluzia ca exista gama foarte variata de scutere, un nivel inalt de diversitate atat la nivel de motorizare cat si ca aspect si culori disponibile. In ziua de azi am auzit spunandu-se ca Vespa sunt pentru hipsteri – nu credem ca l-ar numi cineva pe Mickey Rourke hipster (cel putin nu in fata).

Sursa: astazi.ro