Scuterul – Solutia urbana pentru decongestionarea traficului

Scuterul – Solutia urbana pentru decongestionarea traficului

Pentru a intelege de cand s-a “nascut” scuterul trebuie sa dam timpul inapoi pana la al doilea razboi mondial, cand Cushman, o companie americana, a produs motoscutere pentru SUA si armata britanica. Cele mai vechi motociclete identificate ca si scutere au fost produse pe la 1914 sau mai devreme, dar popularitatea lor dateaza din al doilea razboi mondial prin scuterele introduse de cei de la Vespa si Lambretta. Aceste scutere au fost create pentru a oferi un consum redus de energie transportului de persoane (motoare de la 50 la 250 cc). Aspectul original este utilizat pe scara larga si acum. Maxiscuterele, in schimb (motoare de la 250-850 cc), au fost produse pentru piata de vest.
Avantajul scuterelor si maxiscuterelor sunt multiple precum: foarte populare, uneori ieftine, usor de condus si pot fi parcate oriunde fara batai de cap fiindca nu ocupa mult loc.

Intre 1943 si 1945 Enrico Piaggio a produs ceea ce a devenit in cele din urma Vespa in doua prototipuri: MP5 si MP6 (moto Piaggio  5 si 6).
In 1946 numele de Vespa a devenit cunoscut, dar succesul maxim a fost atins in anul 1952 prin aparitia logo-ului “Vespa 125” in comedia romantica Roman Holiday.

 

Predecesorii scuterului
In 1894 Hildebrand&Wolfmuller a produs prima motocicleta disponibila pentru cumparare, dar a fost un esec financiar datorita pretului ridicat si a detaliilor tehnice de utilizare complicate.

Intre 1915-1930 numarul de producatori de scutere a crescut: Skootamota, Kenilworth, Reynolds Runabout debuteaza in 1919. Skootamota s-a remarcat pentru ca a fost practic, popular si economic, Kenilworth prin luminile electrice, Reynolds Runabout prin specificatiile tehnice avansate.

Intre 1936-1968 E. Foster Salsbury si Austin Elmore au dezvoltat Salsbury Motor Glide, incepand productia in 1936 in California.

In 1938, Salsbury a introdus un scuter mai puternic cu o transmisie cu variatie continua (CVT). Aceasta a fost prima utilizare a unui CVT pe un scuter. Avand un succes nebun, Salsbury a incercat sa acorde licenta de proiectare pentru mai multi producatori europeni, inclusiv pentru Piaggio.
Cushman a produs motoscutere de la 1936 pana la 1965. Era un producator de motoare care a inceput sa produca scutere in concurenta cu Salsbury.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Italia, Piaggio Vespa a devenit standardul pentru scutere si a ramas asa timp de peste 60 de ani. Combinand cele mai bune elemente de design auto, aeronautic si motocicleta, Vespa a devenit rapid un simbol din punct de vedere al desing-ului.
Dupa Vespa, in 1947, Innocenti a introdus Lambretta, concurand cu Vespa. Lambretta a fost proiectata de Innocenti, prin Directorul general Giuseppe Lauro si inginerul Pierluigi Torre, si a fost numita dupa numele unui cartier Milanez unde se afla si fabrica. A debutat in 1947 la Paris Motor Show si a inregistrat vanzari undeva la 9000 de bucati in primul an.

In Germania, pentru ca industria aviatica a picat dupa al doilea razboi mondial, Heinkel a ramas in afaceri producand biciclete si motorete, in timp ce Messerschmitt a facut masini de cusut si piese de automobile preluand si licenta pentru fabricarea de scutere Vespa de la Hoffman in 1954, producand Vespa din 1954 pana in 1964. Heinkel proiectand in schimb propriile scutere. Glas, un producator de masini agricole, a produs scuterul Goggo din 1951-1955. De altfel ca si in alte tari, si-n Germania au fost multi producatori de scutere: NSU a creat Lambrettas sub licenta intre anii 1950-1955, Zundapp a facut popular scuterul Bella in 1960, Maico a construit Maicoletta in 1950.

In Marea Britanie, Douglas a fabricat Vespa sub licenta intre anii 1951-1961. BSA si Triumph au produs multe modele inclusiv BSA Dandy 70, Triumph Tina, Triumph Tigress.
In India, Bajaj Auto a produs linia sa de scutere (1972-2009) incluzand Chetak, Legenda, Super și Priya . Un alt partener Vespa in India a fost LML Motors; in afara de a fi un furnizor de piese Piaggio a si produs scuterul P-Series varianta cunoscuta ca si Stella in USA si prin alte denumiri in diferite tari.

 

Sursa articol: https://scutermag.ro/blog/de-la-scuter-la-maxiscuter-o-scurta-istorie-i/