Cum obtii permisul de scuter – Ce poti conduce cu B-ul

Cum obtii permisul de scuter – Ce poti conduce cu B-ul

Noul Cod Rutier a introdus obligativitatea detinerii permisului auto pentru a putea conduce un scuter sau moped pe drumurile publice. Iti spunem, pas cu pas, cum obtii permisul pentru scuter – categoria AM, dar si ce mai poti conduce cu permisul categoria B, cel mai raspandit printre conducatorii auto.
Motoscuterele, atat de utile in traficul aglomerat din orase, se conduceau pana in 2013 fara permis de conducere. Noul Cod Rutier a introdus, insa, obligativitatea de a obtine permis de conducere pentru scuter, Conform reglementarilor privind circulatia autovehiculelor pe drumurile publice, cei care detin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, pot conduce si scutere. Conform Art.24.1, litera d), „permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM“. Practic, chiar si detinatorii de permis pentru conducerea tramvaiului poate conduce un scuter pe drumurile publice. Triciclurile mai puternice pot fi conduse cu permisul de categoria B In plus, cei care detin deja categoria B pot conduce, conform aceluiasi articol, dar litera g: „permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor avand o putere de peste 15kW, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba varsta de 21 de ani impliniti“.

Cum obtii permisul pentru scuter – categoria AM – si ce motoscutere poti conduce cu el Pentru cei care nu au permis de conducere pentru nicio categorie, ei pot conduce mopede doar daca obtin permis de conducere categoria AM. Categoria AM se adreseaza conducatorilor de moped sau scuter, adica un vehicul,cu doua sau trei roti a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25km/h, dar nu depaseste 45km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un motor cu ardere interna, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350kg. Pentru a conduce pe drumurile publice mopedul sau scuterul se elibereaza permis categoria AM.

Durata cursului la scolile de soferi este de minim 35 de zile. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate. Ce documente sunt necesare pentru a obtine permisul pentru scuter?  Pentru inscrierea la scoala de soferi pentru permisul categoria AM este nevoie de varsta minima 16 ani, cazier judiciar, test psihologic, fisa medicala, o poza tip buletin sau pasaport, taxa examen moto 5 lei la CEC si taxa permis 68 lei la CEC. Pentru examen mai sunt necesare, pe langa cele de mai sus, si fisa de scolarizare eliberata de catre scoala, dar si chitantele care fac dovada achitarii integrale a taxelor de scolarizare.

Sursa: adevarul.ro