Cateva locuri musai de vizitat in Cluj…pe Vespa

Cateva locuri musai de vizitat in Cluj…pe Vespa

Clujul nu e un oraş. E mai mult o poveste despre cum e să te întorci şi să-ţi regăseşti inima în Piaţa Unirii, exact acolo unde-ai lăsat-o. Exact aşa cum ai lăsat-o. Despre cum e să reînveţi să te joci pe străzi şi să bei bere în Insomnia, ROOM, Zorki, La Ţevi sau Janis, după luni întregi de stat sober. Despre cum e să ai senzaţia că pluteşti, că mergi încet, tot mai încet, şi mai încet, până când – deşi mergi înainte pe Horea- ajungi să mergi, de fapt, înapoi.

Dacă ajungi şi tu prin Clujul nostru vara asta, îţi dăm o listă cu 9 locuri pe care nu trebuie să le ratezi. “Musai să meri să le vezi, no aşe!”, cum ar zice orice clujean, iar ca sa reusesti sa le vezi pe toate noi iti punem la dispozitie scuterele noastre ca tu sa ai o experienta de neuitat.

 

1. Cetăţuia

Nu poţi să pleci din Cluj fără să urci pe Cetăţuie. Acolo găseşti şi hotelul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase din Cluj. Plus câteva terase unde poţi bea o cafea în timp ce ai la picioare tot oraşul. Cetăţuia se află pe malul stâng al Someşului şi e o fortificaţie construită in perioada Habsburgică (în prima parte a sec. al XVIII-lea)  în vârful dealului cu acelaşi nume. A fost clădită cu ziduri sub formă de stea, şanţ de apărare, 5 bastioane de colţ şi 3 porţi. Panorama de pe Cetăţuie e una dintre cele mai frumoase pe care o să le vezi vreodată într-un oraş din România.

 

2. Piaţa Unirii

Primul loc în care trebuie să ajungi o dată ce ai pus piciorul în Cluj e Piaţa Unirii. E piaţa centrală a oraşului şi una dintre cele mai vechi din oraşele central şi est-europene. Pe cele patru laturi ale sale  se găsesc case şi palate (neo)renascentiste, baroce şi eclectice, cum sunt Palatul Banffi (Muzeul de Artă, azi) şi fostul Continental (apropo, dacă un clujean îţi dă întâlnire la Conti, să ştii că se referă tocmai la fostul Continental). În mijlocul pieţei se află biserica gotică Sf. Mihail şi grupul statuar Matei Corvin; un alt grup statuar închinat eroilor-martiri ai Revoluţiei de la 1989, care au murit în această piaţă, se află într-un colţ al unei străduţe paralele. Piaţa Unirii e un fel de inimă a oraşului şi locul în care clujenii îşi dau întâlnire, deci să nu fii surprins dacă prietenii tăi clujeni te vor ruga tot timpul să vă întâlniţi în acelaşi loc: la statuie, în Piaţa Unirii.

 

3. Parcul Central

Aici o să ai ocazia să te plimbi cu hidrobicicleta, să mânânci cea mai bună vată de zahăr şi să vizitezi Casino-ul, o clădire foarte veche şi deopotrivă frumoasă. Iar dacă eşti şi microbist, Cluj Arena e la o aruncătură de băţ. Parcul are o vechime de peste 180 de ani şi găzduieşte statuile lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, ridicate la sfârşitul anilor 1960.

 

4. Grădina Botanică

Grădina Botanică e, cu siguranţă, unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din Cluj. Se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare cu relief variat şi adăposteşte o colecţie impresionantă de plante (11 mii de specii) aduse de pe toate continentele. E considerată una dintre cele mai frumoase şi rare grădini botanice din sud-estul Europei. Acolo o să poţi vizita şi Turnul de Apă, o grădină japoneză şi una romană, plus un nufăr uriaş. Ar fi foarte multe de spus despre Grădina Botanică, dar cel mai bine e să mergi şi să le descoperi singur.

 

5. Parcul Etnografic Romulus Vuia

Parcul Vuia e secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Se întinde pe 16 hectare şi are aspectul unui sat, în care casele componente sunt exemplare superbe ale arhitecturii tradiţionale din diferitele zone ale Transilvaniei, cu biserici din lemn specifice acestor locuri  precum şi instalaţii tehnice ţărăneşti şi ateliere meşteşugăreşti. Acolo o să ai ocazia să vezi şi o mulţime de mirese, pentru că peisajul şi căsuţele rustice sunt atât de frumoase, încât fiecare mireasă vrea neeeeapărat să facă un photo shooting (şi) acolo.

 

6. Piaţa Muzeului şi străduţele adiacente

Piaţa Muzeului a fost prima piaţă a Clujului medieval. În Piaţa Muzeului şi pe străduţele adiancente vei putea admira o mulţime de clădiri gotice (printre care şi Casa Matei, casa natală a lui Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor) şi monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj. Numele actual al pieţei vine de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. Zona Pieţei Muzeului, pietonală acum, e înţesată cu terase şi tarabe ale micilor meşteşugari locali (suveniruri, artizanat, bijuterii handmade, delicatese). În Piaţa Muzeului o să găseşti cea mai bună îngheţată pe care ai mâncat-o vreodată (făcută în casă) şi o mulţime de cafenele cărora trebuie musai să le treci pragul.

 

7. Teatrul Naţional şi Opera Română

Clădirea adăposteşte atât Teatrul, cât şi Opera, fiind construită în stil baroc-rococo, cu o capacitate de 1000 de locuri şi trei rânduri de logie. Ca fapt divers, întreaga operă dramatică a lui Lucian Blaga a fost jucată aici în premieră absolută. Nu poţi pleca din Cluj fără să treci pragul Teatrului sau Operei.

 

8. Bastionul Croitorilor şi Observatorul Astronomic

Din vechea Cetate a Clujului, Bastionul Croitorilor e unul dintre puţinele turnuri de fortificaţie care rămas intact până în zilele noastre. Fiecare turn din zidul medieval de apărare a fost finanţat de o breaslă de cizmari, tâmplari, zidari etc.

 

9. Biserica Sfântul Mihail şi bătrânul lift al Clujului

Sfântul Mihail e cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Braşov. Construcţia bisericii  a început în anul  1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou, în anul în care Clujul a devenit oraş  şi a durat mai bine de un secol. Interiorul bisericii a fost bogat decorat cu fresce şi statui, din păcate, cea mai mare parte a lor  a fost distrusă în timpul reformei religioase, astfel că, acum, interiorul e destul de auster. Turnul bisericii, neogotic, are 80 metri înălţime şi e cel mai în turn de biserică din România. În unele perioade poate fi vizitat şi panorama e superbă. Dacă ai timp, poţi trece şi pe la bătrânul lift al Clujului (are 103 ani). Chiar şi după atâţia ani liftul încă mai păstrează un aer aristocratic şi funcţionează.

 

Sursa: one.ro