…alte 11 motive ca sa vizitezi Clujul

…alte 11 motive ca sa vizitezi Clujul

Te invitam sa citesti un articol ca o invitatie la calatorie in Cluj, poate cel mai frumos oras din tara. Descopera cele 11 argumente, 11 motive pentru a vizita Clujul!

Clujul este, alaturi de Bistrita, Sibiu, Brasov, Sebes, Medias si Sighisoara, una dintre cele 7 cetati medievale sasesti care au dat numele german al Transilvaniei („Siebenbürgen” = „Sapte Cetati”). Prima utilizare a denumirii apare in 1296.

Localitatea apare mentionata mult inainte, prima oara din anul 108 pe miliarul de la Aiton de ani si primeste statutul de oras in 1316. Asta inseamna aproape 2.000 de ani de atestare.

 

Matei Corvin

E totodata orasul in care s-a nascut Matei Corvin, considerat de multi istorici cel mai mare rege al Regatului Ungariei. Casa in care s-a nascut Matei poate fi vizitata si astazi.

 

Evenimente

Organizeaza o serie de evenimente culturale de renume national sau international. Printre acestea se numara TIFF, Comedy Cluj, Transilvania Jazz Festival sau Toamna Muzicala Clujeana.

 

Fenomenul OZN

Padurea Baciu, respectiv padurea Hoia, ambele locuri de agrement la marginea orasului sunt locuri vizitate de numerolosi pasionati ai fenomenelor paranormale, dupa ce au aparut mai multe fotografii cu OZN-uri in zona. Pana acum nimeni nu a reusit sa aiba o intalnire directa cu reprezentantii speciilor galactice care vin aici la picnic, dar merita sa incerci.

 

Muzee celebre

Detine unele dintre cele mai apreciate muzee din Romania: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Arta (Palatul Banffy), respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

 

Personalitati clujene

Istoria Clujului este strans legata de personalitati precum Metei Corvin, fondatorul religiei unitariene Francisc David, lingvistul Ioan Bob, savantul si pedagogul Samuel Brassai, istoricul Gheorghe Baritiu, speologul Emil Racovita, cardinalul Iuliu Hossu, politicianul Ion Ratiu, doctorul Iuliu Hatieganu, politicianul Iuliu Maniu, compozitorul Sigismund Toduta, lingvistul Yehoshua Blau, actorul Florin Piersic, baschetbalistul Gheorghe Muresan si altii.

 

Capitala provinciei

De-a lungul istoriei sale a fost pentru perioade de timp capitala Daciei Porolissensis, respectiv a Principatului Transilvaniei. Dupa Ausgleich-ul din 1867, Clujul devine al doilea oras ca marime din Regatul Ungariei, devansat doar de capitala Budapesta.

 

Universitatea Babes-Bolyai

Este sediul central al Universitatii Babes-Bolyai, cea mai mare universitate din Romania dupa numarul de studenti si una dintre universitatile de top romanesti.

 

Istoria vazuta la Cluj

Detine unele dintre cele mai frumoase palate, biserici si castele din Romania: Palatul Banffy, Biserica Calvaria, Casa Matei Corvin, Biserica Sfantul Mihail, Biserica Franciscana, Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor, Palatul Berde, Palatul Jósika, Palatul Széki, Palatul Toldalagi-Korda, Palatul Wass.

In apropierea orasului pot fi vazute Castelul Banffy de la Bontida, Castelul Kornis din Manastirea, Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, Castelul Mikes din Savadisla, Castelul Bánffy de la Rascruci s.a.

 

Mai merita sa dai o fuga si pe la

In Cluj mai poate fi vizitata Gradina Botanica, Cetatuia Habsburga, Cluj Arena sau Cimitirul Hajongard.

 

Pentru papilele gustative pretentioase

Este locul de unde a aparut celebra „varza a la Cluj”. Destul de evident, dupa nume

 

Fotbal de prima clasa

Clujul este locul unde isi are sediul CFR Cluj si Universitatea Cluj doua echipe rivale de fotbal care atat de-a lungul istoriei, cat si in ultimii ani au marcat istoria sportiva a Romaniei. Acum, in toamna sunt asteptate la Cluj echipe precum Manchester United sau Galatasaray.

 

Sursa: romaniapozitiva.ro