4 filme care n-ar fi fost la fel fără Vespa

4 filme care n-ar fi fost la fel fără Vespa

Toată lumea iubește Vespa și arată mai bine pe scuter decât altminteri. E un fapt. Vespa e confortabilă și vorbește despre eleganță și independență. Toți visează să trăiască scena din Roman Holliday și să gonească cu vântul în păr pe lângă Colloseum. Vespa e un accesoriu atât de important vizual, încât cineaștii i-au realizat imediat potențialul. Am ales câteva filme care nu ar fi fost la fel fără Vespa.

 

Alfie                   

Jude Law e cel mai elegant bărbat din lume pe o Vespa. Pur și simplu nu poate fi bătut. E greu de bătut fără Vespa, însă pe scuter nu mai are niciun adversar. În Alfie e un șofer de limuzină incapabil să-și depășească condiția de cuceritor în serie. Memorabile sunt scenele în care merge prin New York pe Vespa lui albastru cu alb, cu un imens fular la gât. Mai bine de atât nu se poate. Admite și Marisa Tomei, partenera lui Law din film.

 

Roman Holiday  

Acest film conține cea mai celebră apariție a unei Vespa pe ecran. Plimbarea pe care Gregory Peck și Audrey Hepburn o fac pe Vespa prin Roma a intrat în istoria cinematografiei. Gregory Peck arată cum poți fi impecabil îmbrăcat și să mergi pe scuter, iar Audrey Hepburn arată cum NU se ia curba din piazza di Spania spre Via Corso (nu printre mesele de pe trotuar). Oricum, filmul e de văzut și azi într-o după-amiază de duminică în care plouă: e cea mai bună comedie romantică din toate timpurile.

 

The Talented Mr Ripley

Am mai spus-o și o repet: nu există niciun bărbat în viață care să arate mai bine pe Vespa decât Jude Law. Cine are alte păreri, îl invit să dezbatem.  De fapt, un singur lucru e mai frumos decât Jude Law pe Vespa: Jude Law și Gwyneth Paltrow pe aceeași Vespa. Se întâmplă pe insula Ischia, în filmul susnumit, un film care poate fi revăzut oricând. O doză de dolce vita italiană e indicată în fiecare zi a săptămânii. Iar acest film mustește de dolce vita și de viața la malul mării Mediterana.

 

Caro Diario            

Singurul film Italian din selecție e creația integrală a lui Nanni Moretti (scenariu, regie, actor). E un film deosebit de toate celelalte și care arată cum Vespa poate fi calea către un șir de revelații personale, totul spus cu un umor foarte specific comediilor italiene. Eroul face un tur pe Vespa pentru a vedea diverși doctori, într-un quest al leacului pentru mâncărimile care îl chinuie. E o parabolă, una frumoasă, a bărbatului contemporan care-și  caută liniștea mergând distanțe mari pe scuter și înfruntându-și proprii demoni.

 

Sursa articol: www.peroniitaly.ro